Brendiranje Banata kao regionalne turističke destinacije

Kao član Turističkog klastera za razvoj Banata (BTK), NACOR-u je ukazano poverenje i dodeljena uloga koordinatora projekta „Brendiranje Banata kao regionalne turističke destinacije“.

Ideja je nastala na osnovu zajedničkog zapažanja: da je ugled, odnosno reputacija, regije ili čitave zemlje veoma sličana brend identitetu preduzeća i proizvoda. Za regiju ili zemlju, bitan je utisak treće strane za postizanje napretka i prosperiteta, kao što je brend kompanije bitan za njen uspeh na tržištu, jer se putem brenda vrši uticaj na stavove populacije i njihovo ponašanje prema proizvodu, odnosno nosiocu brenda.

Danas, svaka zemlja, region i grad u zemlji moraju da se takmiče za svoj udeo u svetskim komercijalnim, političkim, društvenim i kulturnim transakcijama, jer je svetsko tržište danas praktično jedinstveno. Kao i u bilo kojoj delatnosti, kada su destinacije u pitanju – brend imidž postaje ključan: populacija nema vremena, strpljenja ili stručnosti da razume stvarne razlike između ponude jedne regije i druge, pa podleže svojim osnovnim uverenjima i predrasudama o tim zemljama i regijama, kako bi im odluka bila jednostavnija. Baš kao na komercijalnom tržištu, „brend imidž“ predstavlja prečicu do donošenja informisane odluke.

Regije koje imaju reputaciju da su siromašne, nekulturne, opasne ili korumpirane će teže ostvariti svoje ciljeve izvan granica svoje zemlje ili susednih zemalja, dok regije koje su stekle pozitivan ugled uživaju poverenje opšte populacije. Njihov brend stvara poverenje, poštovanje i podiže očekivanja kvaliteta, kompetentnosti i integriteta. Na ovaj način, reputacija regije ima direktan i merljiv uticaj na skoro svaki aspekt njenog angažmana sa drugim regijama i igra ključnu ulogu u ekonomskom, socijalnom, političkom i kulturnom napretku.

Za putovanja i turizam, regionalni i nacionalni imidž je od suštinske važnosti. Turistička zajednica treba da „proda zemlju“ na ogromnom međunarodnom tržištu, publici sačinjenoj od običnih potrošača. Brend regije je taj koji određuje da li je proces „prodaje“ lak ili težak, skup ili jeftin, jednostavan ili složen.

To je razlog zašto je koncept brendiranja destinacija postao tako važan. Ukoliko regija stekne pozitivan, moćan i čvrst ugled, ona postaje imovina ogromne vrednosti – verovatno vrednija od svih njenih materijalnih sredstva. Jednostavno rečeno, destinacija sa moćnim brend identitetom treba da uradi manje i troši manje novca promovišući se na tržištu, jer tržište već veruje u ono što im govori. Ona samo mora da pomogne kupcu da pronađe i kupi proizvod.

Projekat brendiranja Banata – priprema projekta

• Brendiranje je za svakoga. Ono nije privilegija određenenih destinacija, već svaka destinacija može i treba da razvije brend, bez obzira na marketinški budžet. Vrednosti destinacije treba promovisati putem svih vidova marketinga, bilo jednostavne internet prezentacije, javnih poruka ili skupih televizijskih reklama.

• Destinacija treba da se usredsredi na svoje osnovne potencijale na tržištu kada se razvija brend. Percepcija tih potencijala će definisati osnovne karakteristike brenda.

• Kvalitativno istraživanje je najefikasniji način da se identifikuje potrošačka percepcija destinacije. Psihološke potrebe ljudi i motivacije za putovanje moraju biti istražene u dovoljnoj meri da otkrije njihova prava motivacija za putovanja, identifikuju iskustva koje se traže, kao i da se dođe do razumevanja kakva odredišta će ih zadovoljiti.

• Interesne grupe (npr. javni sektor, privreda, putne agencije i rezidenti) treba da budu uključeni od samog početka u razvoj brenda. To je najbolji način da se postigne njihovo učešće u konceptu, kao i da se obezbedi njihovo aktivno učešće kao zagovornika brenda, koje će se manifestovati u tome kako oni govore o destinaciji i kako se ponašaju prema posetiocima. Ovo takođe može ojačati regionalni/građanski ponos među stanovnicima.

• Brend destinacije se može izgraditi na geografskoj bazi, tematskoj ili mešavini obe.

• Pokušaj da se izgradi internacionalni ili međuregionalni brend nije pokazao dobre rezultate, jer je svaki pokušaj rezultirao nedostatkom zajedništva, ukljičivao je previše teorije i previše zainteresovanih strana.

• Najbolja prilika za izgradnju brenda je regija. Promocija regionalnih brendova često se zasniva na marketinškom materijalu (npr. sajtovi, brošure, sajmovi i slično). Regionalni brendovi mogu da se iskoriste na tržištu za predstavljanje nacionalnog brenda.

• Nacionalni brend stvara priliku za regionalni brend da dospe na tržišta kojima nije mogao drugačije da priđe, a regionalni brend dodaje vrednost nacionalnom brendu.

• Izgradnja reginalnog brend-identiteta zahteva odgovore na sledeća pitanja, u ime potencijalnih posetilaca:

- Koje su glavne stvari koje volim na destinaciji?

- Kakvo je to mesto?

- Kako se osećam?

- Kako bih to opisao u jednoj rečenici?

- Šta je ono što razlikuje ovu od svih drugih destinacija?

• Specijalisti za brendiranje i istraživačke agencije mogu pomoći destinaciji da razvije svoj brend kroz pružanje nezavisne, iskusne analizu, koja je od suštinskog značaja kako bi se podržao održivi brend destinacije.

Turistički klaster za razvoj Banata, u sradanji sa Nacionalnim centrom za održivi razvoj – NACOR, priprema projekat brendiranja Banata, koji će nastojati da doprinece zajedničkom cilju – kreiranju održivog brenda destinacije, radi razvoja turizma u regiji, a potom i radi razvoja ekonomije i kulture.