top of page

Jedna šema za sve standarde bezbednosti hrane - GFSI

Updated: Mar 12

Sektor hrane je najznačajniji u svakoj privredi, budući da proizvodnja hrane ima najdirektniji uticaj na zadovoljavanje osnovnih potreba sveukupne populacije i ekonomski razvoj zemlje. Nažalost, ova osnovna grana proizvodnje je iz godine u godinu sve više opterećena nametima države i tržišta u vidu visokih kriterijuma kvaliteta i bezbednosti proizvoda.


Ovaj članak preuzet je iz Nacor Consulting Magazina; celo izdanje dostupno je ovde.

 

Kako bi bili u skladu sa zakonskim regulativama i kako bi išli u korak sa vremenom i konkurencijom, proizvođači hrane su dužni da rade u skladu sa sistemima za bezbednost hrane prilikom sprovođenja procesa proizvodnje i kontrole finalnih proizvoda.


Sistem koji se najčešće spominje je HACCP sistem za bezbednost hrane, zasnovan na smernicama Codex Alimentarius komisije i naveden u Zakonu o bezbednosti hrane (Sl. Glasnik RS 41/09). Ubrzo nakon objavljivanja Zakona, posedovanje uvedenog, a ponekad i sertifikovanog HACCP sistema je bilo uslov za saradnju sa kupcima i dobavljačima i obavezan predmet kontrole nadležne inspekcije.


Nedugo nakon uspostavljanja HACCP sistema, na tržištu se pojavio novi uslov za saradnju sa pojedinim kupcima – IFS sistem, odnosno sistem kontrole bezbednosti proizvoda zasnovan na internacionalnom standardu za bezbednost hrane (International food standard IFS). Proizvođači su iznova počeli da se prilagođavaju novim tržišnim zahtevima i tako uvodili i sertifikovali IFS standard.


Kako su potrebe za sigurnošću u bezbednost proizvoda rasle, tako se pojavila potreba za sertifikovanim BRC Global Standard for Food Safety, odnosno globalnim standardom za bezbednost hrane – BRC, a potom i GlobalG.A.P. standardom za primarne proizvođače hrane.


Bez ikakve sumnje, sve promene u procesima proizvodnje i ubrzano prilagođavanje šemama bezbednosti hrane je dovelo do troška koji je teško nadomestiti poslujući u Srbiji, a svrha sistema (olakšavanje proizvodnog procesa, smanjenje troškova, poboljšana kontrola i slično) je ostala neprimećena.

Kako bi iskoristili sertifikovane proizvodne procese i od njihove primene ostvarili ekonomsku korist, proizvođači se sve više okreću tržištima na kojima je to neophodnost i gde se bezbedan proizvod ne uzima zdravo za gotovo, pa tako izvoz u Rusiju beleži rapidan rast, a 50 % izvoza je usmereno ka zemljama EU.


Radi usaglašavanja, odnosno harmonizacije standarda za bezbednost hrane na globalnom nivou, kojih je iz meseca u mesec sve više (Synergy 22000, CanadaG.A.P., FSSC 2000, PrimusGFS, Dutch HACCP i drugi) stvorena je Globalna inicijativa za bezbednost hrane -  GFSI.


GFSI je osmišljena radi smanjenja dupliranja standarda, i zahteva kupaca za istim, što je do sada bila česta pojava iako se standardi za bezbednost hrane uglavnom razlikuju u sitnim pojedinostima. Pre kreiranja GFSI, nije postojala šema koja je mogla da se kvalifikuje kao „globalna“ i koja je mogla biti usvojena od strane svih učesnika u lancu proizvodnje i snabdevanja hranom. GFSI je stoga odlučio razvije model koji određuje ekvivalencije između postojećih šema za bezbednost hrane, ostavljajući tržištu fleksibilnost i slobodan izbor za primenu jednog sistema, odnosno standarda.

Prosto rečeno, svaka zemlja i kupac koji usvoji GFSI model, zahtevaće da dobavljači imaju uveden neki od standarda koji su odobreni od strane GFSI. Tako će proizvođačima biti omogućeno da poseduju samo jedan standard bezbednosti hrane, a ne više njih koji su uvedeni kako bi se ispunili zahtevi različitih kupaca i tržišta. To dovodi do toga da dobavljači rade efikasnije, uz smanjen broj i obim revizija koje sprovode sertifikaciona tela.

Radi usaglašavanja sa GFSI šemom, proizvođači treba da provere da li se sistem za kvalitet i bezbednost koji oni primenjuju nalazi na spisku odobrenih šema koji se redovno ažurira.


Trenutno, odobrene šeme su sledeće:


  •        PRIMUSGFS STANDARD PrimusGFS Standard (v2.1 – December 2011)

  •        IFS PACSECURE, Version 1

  •       IFS Food Standard Version 6

  •        IFS Logistics Version 2.1

  •        Global Aquaculture Alliance Seafood

  •        BAP Seafood Processing Standard

  •        GLOBALG.A.P. Integrated Farm Assurance Scheme version 5, Produce Safety


Standard version 4 and Harmonized Produce Safety Standard

  •        Global Red Meat Standard (GRMS) 4th Edition Version 4.1

  •        FSSC 22000 - October 2011 Issue

  •     CanadaGAP Scheme Version 6 Options B, C and D and Program Management Manual Version 6

  •      SQF CODE 7TH EDITION LEVEL 2

  •        BRC GLOBAL STANDARD FOR FOOD SAFETY ISSUE 7

  •        BRC Global Standard for Storage and Distribution V3

  •        BRC/IoP Global Standard for Packaging and Packaging Materials Issue 5


Usaglašavanje postojećih sistema za bezbednost hrane sa šemama odobrenim od strane GFSI donosi mnoge prednosti, a najbitnije je da resursi za održavanje nekoliko primenjenih standarda mogu biti preusmereni na kontinuirano obezbeđenje kvaliteta proizvedene hrane i prodaju u zemljama EU i CEFTA, kao i u ostalim zemljama sa kojima su potpisani sporazumi o slobodnoj trgovini.


Treba imati u vidu da je posedovanje sistema za bezbednost proizvoda koji su u skladu sa GFSI odobrenim šemama preduslov za nastupanje na tržištima većine zemalja i da broj zemalja koji usvajaju GFSI koncept još uvek raste.

 

Ovaj članak preuzet je iz Nacor Consulting Magazina; celo izdanje dostupno je ovde.



Comments


Beograd, Vršac, Budva, Podgorica

Email: info@nacor.rs 

Nacor Consulting

Pozovite : 066 96 99 999​

© 2011-2025  NACOR

Београд, Србија

bottom of page