top of page

Da li je HACCP zakonska obaveza?

Updated: Mar 17


Šta je HACCP

Hazard Analysis Critical Control Point - Analaiza rizika i kritičnih kontrolnih tačaka je sistem smernica za menadžment u bezbednosti hrane. HACCP obuhvata preventivne mere koje, jednom kada se unesu u praksu, smanjuju bezbednosne rizike u prometu hranom.


Koji su benenefiti od primene HACCP?


  1. Jasno definisani rizici po bezbednost hrane

Uz HACCP smernice možemo napraviti analizu i procenu potencijalnih rizika. Koji su to rizci u našoj situaciji? Koliko su česti? Koliko nas pogađaju? Koliko su uočljivi? Kada odgovorimo na ova pitanja imamo jasan pregled šta sve može uticati na procese kojima upravljamo.


  1. Identifikovane tačke nastanka potencijalnog rizika

    Nakon što smo identifikovali same rizike, obuhvatićemo i sva potencijalna mesta kontaminacije ili drugog vida narušavanja bezbednosti proizvoda. Ovo uključuje, pored rukovanja, skladištenje (dugotrajno ili kratkotrajno) kao i uslove transporta.


  2. Odgovori spremni za praksu

    Na kraju, za sve rizike i kritične kontrolne tačke moramo mati definisan odgovor. Koje su to preventivne, a koje korektivne mere koje ćemo preduzeti?


HACCP na delu

Navešćemo uprošćeni, ali svakodnevni primer. Smrznutim proizvodima potencijalni rizik je topljenje, to je rizik srednjeg intenziteta jer nije katastrofalan i može se uočiti pre nego što proizvod stgne do kupca. Tačka nastanka rizika je zamrzivač, pa ćemo shodno tome redovno pratiti njegov rad i temperaturu. Kao spreman odgovor na potencijalni kvar zamrzivača, možemo imati rezervni zamrzivač.


Dakle ono što nam primena HACCP-a omogućava jeste da identifikujemo rizike, mesta i trenutke kada oni mogu nastati, te da ih dočekamo spremni ukoliko se dese u realnom vremenu ukažu i preventivnim merama uklonimo onoliko koliko je to moguće.


HACCP je zakonska obaveza u Srbiji

U oblasti proizvodnje i prometa hranom, HACCP je obavezan po Zakonu o bezbednosti hrane u Republici Srbiji. Zakon o bezbednosti hrane propisuje neophodnost primene HACCP u proizvodnji, preradi i prometu hranom.


Zakon o bezbednosti hrane


Član 47

Subjekti u poslovanju hranom dužni su da uspostave sistem za osiguranje bezbednosti hrane u svim fazama proizvodnje, prerade i prometa hrane, osim na nivou primarne proizvodnje, u svakom objektu pod njihovom kontrolom, u skladu sa principima dobre proizvođačke i higijenske prakse i analize opasnosti i kritičnih kontrolnih tačaka (HACCP).



Da li je HACCP zakonska obaveza u u Crnoj Gori?


Da, u Crnoj Gori su HACCP smernice zakonska obaveza u skladu sa Zakonom o bjezbednosti hrane.


Zakon o bjezbednosti hrane

VII. USLOVI ZA STAVLJANJE HRANE I HRANE ZA ŽIVOTINJE NA TRŽIŠTE Obaveze subjekta za higijenu hrane


Član 35


Subjekat u poslovanju hranom:

- dužan je da primjenjuje postupke koji se zasnivaju na principima analize opasnosti i kritičnim kontrolnim tačkama - Hazard Analysis and Critical Control Point (u daljem tekstu: HACCP), zajedno sa primjenom dobre higijenske prakse;

- dužan je da primjenjuje uputstva za dobru praksu u lancu hrane, radi usaglašavanja sa propisima o higijeni hrane i za primjenu principa HACCP-a.


Zakon dalje propistuje načine na koji očekuje da subjekti u poslovanju s hranom prate HACCP smernice.


HACCP integrisan kroz druge smernice i standarde


Analiza rizika i kritičnih kontrolnih tačaka pokazala se toliko ključnom u proizvodnji i prometu namirnica da je obuhvaćena i drugim smernicama i standardima.

Prmer takvih rešenja je GMP - Dobra proizvođačka praksa koja se primenjuje u farmaciji, kozmetičkoj industriji i proizvodnji predmeta opšte upotrebe, ako u drugim industrijama. Dobra proizvođačka praksa predstavlja set strožijih ali i daleko proširenih smernica, koje slično kao HACCP, teže da uklone potencijalne rizike po integritet i bezbednost proizvoda.


HACCP smernice obuhvaćene su i kroz ISO 22000 Sistem menadžmenta bezbednošću hranom. Na ovaj način, HACCP smernice ulaze u širi kontekst sistema menadžmenta.



Završna reč

Kada radimo sa hranom, bilo da je reč o proizvodnji, preradi, prometu ili serviranju, HACCP nam nudi način da analiziramo, planiramo i preveniramo potencijalne rizike u bezbednosti hrane. Pored toga što je zakonska obaveza, HACCP je pre svega podrška sektorima proizvodnje i ugostiteljstva u upravljanju dobrom uslugom.


Nacor rešenja


Nacor Consulting nudi usluge usglašivanja sa svim smertrnicama, kao i HACCP obuke za menadžere i zaposlene.



Za više informacija pozvati:


Tel: 381 11 383 60 66

Mob: 381 66 96 99 999




Comments


Beograd, Vršac, Budva, Podgorica

Email: info@nacor.rs 

Nacor Consulting

Pozovite : 066 96 99 999​

© 2011-2025  NACOR

Београд, Србија

bottom of page