top of page

Kako da uvedem HACCP?

  • Petar Rodić
  • Apr 30
  • 3 min read

Updated: May 5

Hazard Analysis Critical Control Point skraćeno HACCP, je sistem smernica za bezbednu proizvodnju, rukovanje, transport, skladištenje i posluživanje hrane. Univerzalno je prihvaćen u proizvodnim pogonima, trgovinama i ugostiteljstvu, hotelijerstvu širom sveta.


U Srbiji, kao i Crnoj Gori, HACCP predstavlja zakonsku obavezu. Stoga, privrednici koji žele da uđu u poslovanje sa hranom ili unaprede postojeće procese, žele da znaju više o samom uvođenju i razvoju HACCP-a za svoju organizaciju.


Kako izgleda HACCP?


HACCP podrazumeva skup praksi i dokumentacije. Zasniva se na adekvatnoj proceni rizika vezanih za potencijalne tačke kontaminacije. Kada je primenjen, on deluje kao plan bezbednosti ispraćen odgovarajućim zapisima. Njegov zadatak je da, kroz analizu rizika, pripremi i uspostavi način verifikacije higijenskih praksi kao i načine odgovora na potencijalne propuste.


Da li je HACCP ISO standard?

Sam po sebi, HACCP nije standard već sistem smernica. Kao takav, on predstavlja neizostavan deo drugih važnih međunarodnih standarda- kao što su GMP/DPP (Good Manufacturing Practice/ Dobra proizvođačka praksa) i ISO 22000.


Kako organizacije uobičajeno uvode HACCP

HACCP organizacija uvodi na dva načina:


  1. Kroz sopstvene resurse

  2. Uz pomoć konsutantskog tela za HACCP


Uvođenje HACCP sistema smernica sopstvenim resursima


Uvođenje HACCP smernica kroz upotrebu sopstvenih resusra oslanja se na znanje i iskustva osnivača ili zaposlenih u radu sa HACCP smernicama. To podrazumeva da neko iz organizacije, ko već ima iskustva u kreiranju i korišćenju HACCP plana i zapisa, za organizaciju uvede i primeni zahteve HACCP smernica.


Znanje o HACCP smernicama stečeno je kroz pretodni rad u objektima koji primenjuju HACCP, kroz ugostiteljsko ili organizaciono više obrazovanje, kao i kroz stručne treninge i obuke za primenu HACCP smernica.




Nacor HACCP obuke:




Uvođenje HACCP sistema smernica uz pomoć konultantskog tela


Mnoge organizacije opredeljuju se da im personalizovani sistem smernica HACCP urade stručni konsultanti. Nekoliko je razloga za ovakvu odluku.


Najpre konusltanti detaljno poznaju zakone, pravilnike i upućeni su u više sistema smernica i međunarodnih standarda. Samim tim, perspektiva koju pružaju je šira i sigurnija.

Organizacije ih često angažaju prilikom otvaranja lokala, kako bi od početka uspostavili delotovran sistem, koji nakon toga preuzima menadžer. Angažovani su i na velikim projektima, koji obuhvataju integrisani sistem menadžmenta u velikim organizacijama, ali i u kombinovanim objektma. Njihovo iskustvo čine najčešće desetine HACCP projekata u različitim okolnostima. Stoga oni mogu dati odgovore na pitanja kojla prevazilaze dotadašnje iskustvo klijenta.



Konsultant posvećuje pažnju jedinstvenoj primeni HACCP smernica za potrebe svog klijenta.

Šta je bolje : HACCP uveden sopstvenim resursima ili uz podršku konsultanata?


Kada je pruže konsultanti, ova usluga je celovita i simetrično obuhvata sve delove sistema. Konsultanti umeju dobro da izvrše procenu rizika i daju smernce za njihovo rešavanje. Istovremeno, konsultanti će pružiti detaljnu dokumentaciju i način za njeno organizovanje, kao i izvršiti nadgledanje njene primene.

Oni znaju kako izgledaju auditi i inspekcijski nadzori, te stoga mogu dati adekvatne savete za svaku organizaciju. Kada izlaze nove verzije smernica i međunarodnih standarda oni su prvi da saznaju i unaprede verzije za svoje klijente. Redovno prate sve izmene u domaćem i međunarodnom zakonodavstvu,i često su upoznati sa radom više od jednog tržišta.


Sa druge strane, iskustvo menadžera u ugostiteljstvu, trgovini, proizvodnji, transportu i skladištenju je zaista dragceno. Oni imaju uvid u stvarno stanje i obilje iskustva u rešavanju žalbi korisnika. Poznato im je koji rizici nastupaju češće od drugih, upoznati su sa dobavljačima i kvalitetom robe. Poznate su im snage i slabosti svih zaposlenih u primeni smernica, a objekte poznaju kao svoj džep. Imaju najbolji uvid u higijenske prilike i prva su osoba koju zaposleni zovu kada se javi novi izazov.


Poredeći ih na ovaj način, teško je doneti konačnu odluku. Jedno nije nužno bolje od drugog a oba imaju svojih prednosti.


Ukoliko je to moguće, najbolje je primeniti oba istovremeno.


Iskustvo menadžera upotpunijeno konultantskim savetima stvorće stabilan HACCP sistem. Uz obuku zaposlenih za primenu smernica i nadzor HACCP Administratora, organizacija će simetrično primeniti smernice u celoj organizaciji.


Želim da mi Nacor uvede HACCP

Nacor tim stručnih konsultanata i tehnologa radi primenu i optimizaciju HACCP smernica. U najkraćem roku vaša organizacija će imati kompletnu dokumentaciju i temeljnu obuku zaposlenih.



Commenti


Beograd, Vršac, Budva, Podgorica

Email: info@nacor.rs 

Nacor Consulting

Pozovite : 066 96 99 999​

© 2011-2025  NACOR

Београд, Србија

bottom of page