top of page

Hrana: smernice, standardi, sertifikati

  • Petar Rodić
  • May 8
  • 3 min read

Smernice i standardi za proizvodnju, rukovanje, skladištenje, trgovinu, posluživanje hranom


Svet hrane je domen kreativosti i inspiracije. Dok je hrana energija koja nas pokreće - kako moralno tako i biološki, ona je povremeno i mesto izazova. Kao materija koja postaje deo nas, važno je da hrana bude na svaki način ispravna. Ovim tekstom ćemo ukratko pomenuti najvažnije standarde za organizacije na našem podneblju.


Sertifikati namenjeni organizacijama

(objektima, privrednicima i preduzetnicima i drugim tipovima organizacija)

HACCP

📑☑️​​Zakonski obavezne smernice (Republika Srbija, Crna Gora, EU)

Hazard Analysis and Critical Control Point - Analiza rizika i kritičnih kontrolnih tačaka, predstavlja skup smernica kojima se upravlja rizivcima u domenu hrane. HACCP podrazumeva analizu rizika i i pripremljene odgovore - bilo da se radi o izazovima temperature, mikrobiološke ispravnosti, higijene prostorije i korišćenih površina, uniforma zaposlenih i drugo.


GMP (DPP)

​📑​☑️​Zakonski obavezan sertifikat u oblastima : proizvodnja medicinskih sredstava, proizvoda opšte upotrebe, proizvoda u dodiru sa hranom i proizvoda za decu (Republika Srbija, EU)

✳️ Baziran na HACCP

Good Manufacturing Practice - Dobra proizvođačka praksa je standard koji detaljno uređuje okolnosti proizvodnje, rukovanja, skladištenja i transporta dobara u dodiru s hranom i medicinskih suplemenata uključujući i suplemente ishrani. Njegova temeljnost omogućava proizvošačima i drugim a u lancu da očuvaju integritet i bezbednost proizvoda kroz, kao id a njegov kvalitet testiraju laborotorijskim putem.


ISO 22000 Food safety management

💚☑️​​Dobrovoljna sertifikacija usklađena sa EU smernicama za proizvodnju hrane

✳️ Baziran na HACCP

ISO 22000 Food safety management - Menadžment bezbednošću hranom je sistem menadžmenta koji, kroz ISO standard mehanizam pruža temeljan oslonac za bezbednoupravljanje bezbednošću hranom duž čitavog lanca proizvodnje, nabavke, transporta i trgovine. Ovaj standard dizajniran je da se uklama u Integrisani sistem menadžmenta zajedno s drugim IDSo standardima. i pogodan je za sve organizacije koje rade sa hranom u ISO kontekstu.


Global G.A.P.

💚​Dobrovoljna sertifikacija

✳️ Baziran na HACCP

Global G.A.P. - Dobra poljoprivredna praksa

Ovaj obuhvatni standard amenjen je poljoprivredi - kako uzgoju biljaka tako i životinja. Kao standard koji podržava održive poljoprivredne prakse, Global G.A.P. brine o dobrobiti zaposlenih u poljoprivredi, životinja ali i, što je od posebne vađnosti - životnoj sredini.


IFS International Food Standard

💚​Dobrovoljna sertifikacija

✳️ Baziran na HACCP

IFS International Food Standard - Internacionalni standard za hranu se primenjuje na dobavljače u svim fazama prerade hrane, osim na primarnu poljoprivrednu proizvodnju. Njegovi zahtevi obuhvataju sistem upravljanja kvalitetom i HACCP pristup, uključujući i neophodne preduslove kao što su: dobra proizvođačka praksa (GMP), dobra laboratorijska praksa (GLP) i dobra higijenska praksa (GHP). Struktura IFS standarda je usklađena sa strukturom ISO 9001.


BRC - British Rertail Consortium

💚​Dobrovoljna sertifikacija

✳️ Baziran na HACCP

BRC je vodeći standard za proizvode namenjene tržištu Ujedinjenog Kraljevstva. Kao i drugi standardi u oblasti, posvećen je bezebedosti, ambalaži, skladištenju i transportu, zadovoljstvu korisnika i zaposlenih. Ovaj standard je nešto ređi na našem području.



​📝​Potrebna vam je priprema za sertifikaciju ovih standarda?





Sertifikati za pojedinačne proizvode

Sertifikati su namenjeni da budu jasno istaknuti na ambalaži proizvoda. Ovakva vrsta sertfikacije bavi se karakteristikma samog proizvoda koji su od ključne važnosti za dobrobit potrošača. Sertifikati proizvoda daju dodatne informacijama


Vegan

🌿​Vegan proizvod

Oznaka sertifikovanog VEGAN proizvoda na ambalaži garantuje da je svaki proizvod VEGAN, da ne sadrži životinjske sastojke ili životinjske nusprodukte, da nije bilo upotrebe životinjskog sastojka ili životinjskog nusprodukta u proizvodnim procesima i da se proizvodi ne testiraju se na životinjama.


Organic

🐓​Organska proizvodnja

Namenjen za označavanje biljnih i životinjskih proizvoda, ovaj sertifikat potvrđuje organske uslove proizvodnje pojedinačnog proizvoda. Ovaj specifičan način proizvodnje garantuje da kulture nisu genetski modfikovane, da se biraju prirodno otporne vrste biljaka i životinja, da se u uzgoju korise lokalni resursi, da je korišćenje hemijskih sredstava ograničeno a stoka hranjena odgovarjućom hranom.


HALAL

🟢​Sertifikat koji podržava religijski usklađenu ishranu

Nastao u sardanji sa islamskom zajednicom, ovaj sertifikat nastao jekako bi olakšao selekciju i kupovinu potrošačima islamske verooispovesti.


Gluten Free

🩺Sertifikat od velikog značaja za zdravlje

Bezglutenska ishrana postala je zdravstveno rešenje za mnoge građane. Ovaj sertifikat je zato rastućeg značaja a bezglutenska hrana ima svoje police u mnogim marketima.


Posno

🐟Posni proizvod, posno na vodi

Sertifkati za posne proizvode su uglavnom lokalnog karaktera. Ovom sertifikacijom potvrđuje se da proizvod ne sadrži proteine životinjskog porekla, što se potvrđuje laborotorijskim testiranjem.






 
 
 

コメント


Beograd, Vršac, Budva, Podgorica

Email: info@nacor.rs 

Nacor Consulting

Pozovite : 066 96 99 999​

© 2011-2025  NACOR

Београд, Србија

bottom of page